Braziliaanse president pleit voor meer lokale spelers in nationale elftal

Nieuws
zaterdag, 12 oktober 2024 om 14:28
endrick
Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië, heeft een controversieel standpunt ingenomen door te pleiten voor een nationale ploeg die voornamelijk bestaat uit spelers uit de Braziliaanse competitie. Dit betekent dat sterren die in Europa spelen, zoals Vinícius Júnior, Endrick Felipe en andere topvoetballers, mogelijk niet meer worden opgeroepen.

Lula’s oproep voor lokale talenten in het nationale team

Na de recente WK-kwalificatiewedstrijd waarin Brazilië met 2-1 won van Chili, sprak president Lula da Silva zich uit over het belang van het kiezen van binnenlandse spelers. Ondanks een vroege achterstand konden doelpunten van Botafogo-spelers Igor Jesus en Luis Henrique de overwinning veiligstellen. Lula benadrukte dat deze prestaties bewijzen dat de kwaliteit van de spelers in de Braziliaanse competitie minstens net zo goed is als die van de spelers die in Europa actief zijn.

Waarom Europese sterren buitenspel worden gezet

Tijdens een radioprogramma deelde de president dat hij de directeur van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) heeft aangesproken om meer lokale talenten de kans te geven in het nationale elftal. Hij haalde hierbij uit naar Europese sterren zoals Vinícius Júnior, Rodrygo, Raphinha en Endrick, die volgens hem niet per se beter zijn dan de spelers uit Brazilië. Lula stelde dat de binnenlandse competitie sterke spelers heeft die dezelfde kansen verdienen en dat er geen reden is om altijd naar Europa te kijken voor versterking van het nationale team.
"Er zijn hier in Brazilië spelers van dezelfde kwaliteit als de jongens die in Europa spelen," zei Lula in het interview. "We hebben geen Garrincha of Romário in Europa. Wat we hebben zijn jonge spelers die nog geen echte sterren zijn."

Een nieuwe richting voor de Seleção?

Met zijn kritiek op de Europese sterren lijkt Lula een nieuwe koers voor het nationale team voor te stellen, waarbij de nadruk wordt gelegd op binnenlandse talenten. De opstelling tegen Chili, met onder meer Europese spelers zoals Ederson, Danilo, Marquinhos, en Raphinha, laat zien dat de Braziliaanse bondscoach Dorival Júnior nog steeds veel vertrouwen heeft in de Europese elite. Maar de president gelooft dat het tijd is om kansen te geven aan de Braziliaanse Série A-spelers, zoals de doelpuntenmakers Luiz Henrique en Igor Jesus, die de wedstrijd tegen Chili hebben beslist.