Brian Brobbey herstelt beter door sauna en richt zich op scoren bij Oranje

Nieuws
woensdag, 09 oktober 2024 om 22:09
brian brobbey oranje
Brian Brobbey, de 22-jarige spits van Ajax en het Nederlands elftal, heeft in een interview met de Telegraaf aangegeven dat hij de optimistische glimlach blijft behouden, ondanks gemiste kansen in recente wedstrijden. Brobbey, die bekendstaat om zijn karakteristieke humor en openhartigheid, maakt zich geen zorgen over zijn doelpuntendroogte en werkt hard om het tij te keren. Dankzij een nieuwe herstelroutine, waarbij hij regelmatig de sauna bezoekt, voelt hij zich fitter dan ooit. Inspiratie hiervoor kreeg hij van Virgil van Dijk, die hij bij Oranje vaak in de sauna zag zitten. "Als ik er eentje binnen schiet en het gaat lopen, dan ben ik weer de held," vertelt Brobbey met zijn bekende brede glimlach.

Positiviteit ondanks gemiste kansen

Brobbey kijkt positief terug op zijn optreden voor Oranje tegen Duitsland. "Veel vertrouwen getankt," zegt hij. Hij weet dat hij hard moet werken om zijn plek in de selectie te behouden en blijft gemotiveerd. Bij Ajax gaat het echter minder vlot: de gemiste kansen worden breed uitgemeten, en de kritiek, onder andere van Marco van Basten, blijft niet onopgemerkt. Toch raakt het Brobbey niet. "Zolang mensen over me praten, is het goed," aldus de spits.
Brobbey erkent dat frustratie soms zichtbaar is, zoals toen hij na een gemiste kans "verdomme, man" in de camera riep. Toch blijft hij optimistisch. "Na mijn eerste goal komt het zelfvertrouwen." Zijn broer adviseerde hem ook om zich geen zorgen te maken: "Nu praten ze, maar ik weet wat je kan."

Verbeterd herstel door inspiratie van Virgil van Dijk

Een van de manieren waarop Brobbey zijn fitheid verbetert, is door de sauna. Hij zag Virgil van Dijk regelmatig de sauna in gaan en besloot hem te volgen. "De sauna helpt me wel," geeft hij toe. "Bij Ajax doe ik het nu ook." Brobbey voelt zich daardoor fitter en heeft minder last van kleine pijntjes. Vorig seizoen moest hij vaak na een uur spelen het veld verlaten vanwege vermoeidheid, maar dit seizoen ligt dat anders. "Na 55 minuten heb ik zeker nog energie over," vertelt hij.

Extra afwerken na trainingen

Brobbey blijft daarnaast werken aan zijn afwerking. Samen met andere spitsen van Ajax, zoals Bertrand Traoré, Wout Weghorst, Chuba Akpom en zelfs Jordan Henderson, werkt hij na de reguliere trainingen extra aan zijn schot en positie in het strafschopgebied. "Ik weet dat de doelpunten uiteindelijk gaan komen," zegt Brobbey vastberaden. De extra oefening geeft hem vertrouwen dat hij snel weer de weg naar het doel zal vinden.

Druk is soms goed voor Brobbey

Tijdens zijn interlandoptreden tegen Duitsland liet Brobbey zien dat hij goed kan presteren onder druk. "Op het moment dat de bondscoach me vertelde dat ik tegen Duitsland zou spelen, heb ik me in mijn hoofd al ingesteld op de verdedigers." Hij bezorgde de Duitse defensie veel werk en bewees dat hij zeker met druk kan omgaan. "Die druk heb ik soms ook wel nodig."

Vooruitblik naar de toekomst

Brobbey kijkt nu vooruit naar de komende wedstrijden met het Nederlands elftal en Ajax. Hij is vastberaden om zijn plek in de basis te behouden en rekent erop dat de doelpunten snel weer zullen vallen. "Als ik scoor, dan vind ik dat top, top, top. Maar de laatste tijd geef ik alleen maar assists, joh." Hoewel hij het belang van assists erkent, geeft hij toe dat scoren nog altijd zijn grootste drijfveer is.
Met het WK van 2026 als stip aan de horizon, blijft Brobbey dromen en hard werken. "Daar droom ik zeker van en ik ga er alles aan doen om erbij te zijn." Voor nu richt hij zich op zijn volgende kans om te scoren, zowel bij Ajax als in Oranje.