Akkoord over vroegpensioen bij politie beëindigt stakingen in de Eredivisie

Nieuws
donderdag, 10 oktober 2024 om 12:37
stadionbuiten
In een interview met de NOS werd bevestigd dat er een akkoord is bereikt tussen de politiebonden en de overheid over vroegpensioen. Dit akkoord brengt een einde aan de stakingen die de Eredivisie de afgelopen maanden zwaar hebben getroffen. Verschillende wedstrijden, waaronder duels van Ajax en Feyenoord, moesten worden uitgesteld door een gebrek aan politie-inzet.

Het bereikte akkoord en de gevolgen

De stakingen ontstonden na onenigheid over de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die eind 2024 zou stoppen. Politieagenten maakten zich zorgen dat ze zonder regeling zouden vallen, wat leidde tot grootschalige protesten en stakingen. Met het nieuwe akkoord kunnen politiemedewerkers geboren in 1961 drie jaar eerder met pensioen, ondersteund door een speciale uitkering. Degenen die ervoor kiezen om door te werken tot hun volledige AOW-leeftijd, ontvangen een bonus.
Deze regeling voorkomt dat agenten zonder vangnet komen te zitten, terwijl er gewerkt wordt aan een centrale oplossing voor de rest van het korps. Voor agenten geboren na 1961 moeten specifieke afspraken nog worden gemaakt.

Reacties van betrokken partijen

Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid is opgelucht dat er een akkoord is bereikt. "Voor een groep die dreigde tussen wal en schip te vallen, is nu een oplossing gevonden. Ik ben de politievakbonden en betrokkenen dankbaar voor hun inzet." Ook de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Nine Kooiman, reageerde tevreden: "Dankzij de inzet van onze leden hebben we een belangrijke stap gezet richting een structurele regeling."

Impact op de Eredivisie

Door de stakingen waren er geen politie-inzet beschikbaar voor belangrijke wedstrijden zoals de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Deze wedstrijden konden niet doorgaan vanwege zorgen over de openbare orde. Nu de stakingen ten einde komen, kunnen clubs als Ajax, Feyenoord, en FC Utrecht opgelucht ademhalen.
Het akkoord biedt perspectief voor de nabije toekomst van het Nederlandse voetbal.