Cruciaal moment voor Ten Hag: kan hij Manchester United redden tegen Porto in de Europa League?

Nieuws
donderdag, 03 oktober 2024 om 18:27
eriktenhag 1200g reacts 2024rain
Manchester United staat onder grote druk na een teleurstellende start van het seizoen, en nu wacht een zware test in de Europa League tegen Porto. Met de toekomst van Erik ten Hag aan een zijden draadje, lijkt deze wedstrijd cruciaal voor de club. Een speler die met vertrouwen de wedstrijd in gaat, is Porto’s nieuwe aanvaller Samu Omorodion, die in de zomer naar de Portugese club kwam en sindsdien indruk heeft gemaakt. Terwijl Manchester United worstelt met hun vorm, biedt dit duel een kans voor Omorodion om zijn stempel op Europa te drukken.

Ten Hag onder druk na slechte seizoensstart

Na de pijnlijke nederlaag tegen Tottenham in de Premier League afgelopen weekend, waarin Manchester United werd weggeblazen, is de druk op Erik ten Hag enorm toegenomen. Analisten, waaronder Gary Neville, hebben scherpe kritiek geleverd op de prestaties van het team. Neville zei na de wedstrijd: “Dit is een van de slechtste prestaties onder Ten Hag. Ze moeten dat kleedkamerprobleem snel oplossen.”
Ten Hag’s pogingen om de storm te bedaren door aan te geven dat het team tijd nodig heeft, vielen niet goed bij critici. Chris Sutton, voormalig Premier League-spits, noemde Ten Hag's uitspraken zelfs “verbaal diarree” en vond dat de coach zijn excuses niet meer kan blijven herhalen. Hoewel de club voorlopig blijft vasthouden aan de Nederlander, voelt het alsof hij op geleende tijd werkt. Volgens rapporten krijgt Ten Hag nog twee cruciale wedstrijden - tegen Porto en Aston Villa - om te bewijzen dat hij de juiste man is om de club te leiden.
Met een slechte positie in de Premier League, lijkt de Europa League nu belangrijker dan ooit voor Manchester United. De kans om via de competitie de Champions League te bereiken, wordt met elke verloren wedstrijd kleiner. De enige realistische route naar Champions League-kwalificatie zou kunnen zijn door de Europa League te winnen. Dat maakt het duel tegen Porto cruciaal.
Manchester United begon hun Europa League-campagne slecht, met een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente. Dit tegen een team dat voor een fractie van de kosten van United’s ploeg is samengesteld. Ondanks het doelpunt van Christian Eriksen wist United hun overmacht niet om te zetten in een overwinning. Volgens Ten Hag was het gebrek aan doelpunten de sleutel tot het falen. “We creëren kansen, maar we scoren niet genoeg,” zei de manager na afloop van de wedstrijd.

Porto: Klaar om te profiteren van United’s zwakte

Porto is geen onbekende in de Europese competities en heeft door de jaren heen bewezen een geduchte tegenstander te zijn. Hoewel hun Europa League-campagne begon met een verrassende 3-2 nederlaag tegen Bodo/Glimt, creëerde het team voldoende kansen om te winnen. Een gebrek aan efficiëntie voor het doel was hun enige struikelblok. Dit seizoen hebben ze in de nationale competitie echter weinig moeite gehad om doelpunten te maken, vooral dankzij hun nieuwe aanwinst Samu Omorodion.
De jonge spits, die deze zomer in de belangstelling stond van Chelsea, heeft zijn start bij Porto niet gemist. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn eerste vijf wedstrijden voor de club en laat zien waarom hij als een groot talent wordt gezien. Zijn fysieke kracht en neusje voor doelpunten maken hem een bedreiging voor de defensie van Manchester United, die al kwetsbaar is gebleken dit seizoen.

Porto als geduchte tegenstander

Porto heeft bewezen een gevaarlijke ploeg te zijn in Europese competities. Vorig seizoen wisten ze hun Champions League-groep met gemak door te komen, terwijl Manchester United het tegenovergestelde meemaakte met een laatste plaats in hun groep. Porto heeft in de afgelopen jaren bewezen sterk te zijn in Europa en kwam vorig jaar dicht bij een sensatie toen ze Arsenal uitschakelden in de Champions League, slechts op het nippertje verloren in de penalty shoot-out.
Met deze ervaring en het vertrouwen dat het team uitstraalt, lijkt Porto klaar om Manchester United nog verder in de problemen te brengen. Voor Ten Hag is het een must-win wedstrijd, en hoewel Porto op papier de sterkere tegenstander is, moet de Nederlandse manager alles op alles zetten om de drie punten uit Portugal mee te nemen.

Conclusie: een bepalend duel voor de toekomst van Ten Hag

Voor Manchester United en Erik ten Hag hangt er veel af van de uitkomst van deze wedstrijd. Een verlies tegen Porto zou wel eens de genadeklap kunnen betekenen voor de manager, die nog steeds worstelt om het team weer op de rails te krijgen. Porto’s aanvallende ster Omorodion zal echter alles in het werk stellen om zijn Europese stempel te drukken en zijn team naar de overwinning te leiden. Het belooft een spannend en cruciaal duel te worden in de Europa League.