Ajax sleept met tien man gelijkspel uit het vuur tegen Slavia Praag in de Europa League

Nieuws
donderdag, 03 oktober 2024 om 20:44
ajax worstelt zich naar gelijkspel in europa league duel met slavia praag
Met een flink uitgedunde selectie trad Ajax donderdagavond aan tegen Slavia Praag in de Europa League. Trainer Francesco Farioli miste enkele belangrijke krachten zoals Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst, die eerder nog wel in actie kwamen tegen Besiktas. Ook Slavia kende de nodige wijzigingen, maar dit was vooral een bewuste keuze van hun coach Jindřich Trpišovský, met de derby tegen Sparta Praag in het vooruitzicht.

Voorsprong via Van den Boomen

Ajax begon sterk en had in het eerste deel van de wedstrijd de overhand. Via Brian Brobbey en na een goede voorzet van Kenneth Taylor kwamen de Amsterdammers al vroeg dicht bij de openingstreffer. Na ongeveer twintig minuten was het dan ook raak toen Christian Rasmussen in het strafschopgebied werd gevloerd. Branco van den Boomen benutte de toegekende penalty feilloos en zette Ajax op een 0-1 voorsprong.
Kort daarna kreeg Slavia een kans via Mojmir Chytil, maar Ajax-doelman Remko Pasveer hield zijn ploeg knap op de been. De eerste helft verliep verder zonder grote problemen voor de Amsterdammers, hoewel Kristian Hlynsson met een blessure het veld moest verlaten. Benjamin Tahirovic kwam voor hem in de ploeg en maakte zijn eerste minuten van het seizoen.

Tweede helft: Ajax in de problemen

In de tweede helft veranderde het spelbeeld. Slavia Praag voerde de druk op en Ajax kwam meer in de problemen. Remko Pasveer voorkwam met enkele uitstekende reddingen een snelle gelijkmaker, maar in de 63e minuut was het dan toch raak. Een kopbal van invaller Tomáš Chory bracht Slavia langszij: 1-1.
De situatie werd nog lastiger voor Ajax toen Youri Baas in de 75e minuut zijn tweede gele kaart ontving en van het veld moest. Met tien man moest Ajax nog ruim een kwartier standhouden. Trainer Farioli bracht Daniele Rugani in om de defensie te versterken, en ondanks de numerieke minderheid wisten de Amsterdammers het punt over de streep te trekken.
Met vier punten uit twee wedstrijden blijft Ajax ongeslagen in de Europa League en houden ze goede hoop op een plek in de knock-outfase.