Driessen verbaasd over Ajax en kritisch op lof na zege op Besiktas: ‘Onbegrijpelijk dat Jonk niet is gevraagd’

Nieuws
vrijdag, 27 september 2024 om 23:23
valentijn driessen
Valentijn Driessen heeft zowel kritiek op de keuzes van Ajax als op de reacties na hun recente 4-0 overwinning op Besiktas in de Europa League. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf heeft Ajax een grote fout gemaakt door geen poging te doen om Wim Jonk terug te halen naar de club, terwijl hij tevens de euforische reacties op de winst tegen Besiktas onterecht vindt.

'Jonk had perfect gepast bij Ajax'

In de Kick-off podcast van De Telegraaf uitte Driessen zijn verbazing over het feit dat Ajax geen contact heeft opgenomen met Wim Jonk, die recent werd aangesteld als assistent-trainer van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. Jonk was tussen 2011 en 2015 al hoofd jeugdopleidingen bij Ajax en speelde jarenlang voor de club als middenvelder. “Ik vind het onbegrijpelijk dat Ajax hem niet heeft gevraagd om iets in de opleiding te doen,” aldus Driessen. “Hij is een uitstekende opleider en heeft dat al bewezen bij Ajax. De mensen met wie hij problemen had, zijn inmiddels verdwenen bij de club.”
Driessen benadrukt dat Jonk perfect zou hebben gepast binnen de huidige structuur van Ajax, vooral gezien zijn bewezen kwaliteiten in het opleiden van talentvolle spelers. “Het zou een logische zet zijn geweest om hem terug te halen,” zei Driessen, die zich afvraagt waarom Ajax deze kans heeft laten liggen.

Kritiek op euforie na Besiktas-zege

Naast de situatie rond Wim Jonk, had Driessen ook harde woorden over de jubelende reacties na Ajax' 4-0 zege op Besiktas. Volgens Driessen had de overwinning meer te maken met de zwakte van Besiktas dan met een sterk spelend Ajax. “Ik heb me echt gestoord aan de euforische verhalen in de media,” zei Driessen. “Besiktas had ongeveer het niveau van Helmond Sport. Ze waren niet fit en hadden geen techniek of positiespel.”
Johan Derksen en Hélène Hendriks deelden deze mening tijdens het programma Vandaag Inside. Derksen stelde dat de tegenstand minimaal was en dat de wedstrijd nauwelijks een graadmeter is voor Ajax' prestaties dit seizoen. Hendriks voegde daaraan toe dat het seizoen voor Ajax tot nu toe atypisch verloopt en dat de ploeg tegen Go Ahead Eagles (1-1) meer tegenstand kreeg dan tegen Besiktas.

Henderson bekritiseerd als aanvoerder

Driessen richtte zijn pijlen ook op aanvoerder Jordan Henderson, die tijdens de 4-0 zege op Besiktas kwaad werd en zijn frustratie uitte op het veld. “Het is toch verschrikkelijk. Bij een 3-0 voorsprong gaat hij de grote aanvoerder uithangen,” aldus Driessen, die vond dat Henderson niet echt het verschil maakte. “Hij hobbelt mee tegen Besiktas, dat zou ik ook nog kunnen. In de Nederlandse competitie valt hij niet eens op,” voegde Driessen toe.
Hoewel Hélène Hendriks een lans brak voor Henderson en zijn leiderschap prees, bleef Driessen kritisch. “Hij is een gemaakte leider. In de eerste twintig minuten verloor hij drie keer de bal en bij 3-0 gaat hij de grote jongen spelen.”