FIFPRO en Europese Competities Klagen FIFA Aan om Overvolle Wedstrijdkalender

Nieuws
maandag, 14 oktober 2024 om 16:59
fifa
Spelersvakbond FIFPRO en de organisatie van Europese competities, waaronder La Liga en European Leagues, hebben een juridische klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de FIFA. De klacht richt zich op de steeds drukker wordende internationale wedstrijdkalender, die volgens de partijen de gezondheid van spelers ernstig in gevaar brengt.

Beschuldiging van Machtsmisbruik

De klacht, die maandag in Brussel werd ingediend, beschuldigt de FIFA van machtsmisbruik. De wereldvoetbalbond wordt ervan beschuldigd eenzijdig beslissingen te nemen over de uitbreiding van competities, zoals het WK van 2026 (met 48 landen) en het nieuwe club-WK in 2025 (met 32 teams). Deze uitbreidingen zouden vooral de kas van de FIFA spekken, terwijl de nationale competities en spelers nauwelijks inspraak hebben gehad in deze beslissingen.

Impact op Clubs en Spelers

Clubs en spelers, vooral uit grote competities zoals de Premier League, Bundesliga, en Serie A, klagen over de gevolgen van de overvolle kalender. Door het toenemende aantal wedstrijden zijn spelers vaker geblesseerd en vermoeid, wat de kwaliteit van het voetbal onder druk zet. La Liga-voorzitter Javier Tebas beschuldigt de FIFA ervan alleen in eigen belang te handelen, terwijl Premier League-voorzitter Richard Masters stelt dat er een omslagpunt is bereikt: “Er wordt te veel voetbal gespeeld.”

FIFA’s Reactie

De FIFA heeft zich verdedigd door te stellen dat de internationale kalender is goedgekeurd na overleg met vertegenwoordigers van alle continenten, inclusief Europa, en in samenwerking met FIFPRO en de competities. Desondanks blijven de zorgen over de belasting van spelers toenemen.