Gareth Southgate sluit terugkeer naar Manchester United voorlopig uit

Nieuws
donderdag, 10 oktober 2024 om 14:33
newfile 1
In een interview met The Telegraph heeft voormalig Engeland-coach Gareth Southgate duidelijk gemaakt dat hij voorlopig geen nieuwe trainersrol op zich zal nemen. Ondanks geruchten over een mogelijke aanstelling bij Manchester United, geeft Southgate aan minimaal een jaar niet terug te keren in het voetbalcoaching.

Southgate over zijn toekomst

Gareth Southgate, die na het verlies van Engeland tegen Spanje in de finale van het EK 2024 zijn rol als bondscoach neerlegde, heeft aangegeven dat hij voorlopig geen nieuwe rol als trainer zal aannemen. Na bijna acht jaar aan het roer van het Engelse nationale elftal, wil hij zijn lichaam en geest de tijd geven om te herstellen en weloverwogen beslissingen te nemen. Southgate benadrukte dat hij zeker een jaar niet terugkeert naar een managementfunctie.

Manchester United-geruchten

De afgelopen weken werd Southgate veelvuldig in verband gebracht met de positie van hoofdtrainer bij Manchester United, vooral omdat de druk op Erik ten Hag toenam na een wisselvallige start van het seizoen. Er werd gespeculeerd dat Southgate een goede band heeft met verschillende United-functionarissen, waaronder Sir Dave Brailsford en sportief directeur Dan Ashworth, met wie hij eerder bij de FA samenwerkte. Toch heeft Southgate nu elke mogelijkheid van een terugkeer naar clubvoetbal voorlopig van de hand gewezen.

'Geen haast om terug te keren'

Tijdens de algemene vergadering van de European Club Association (ECA) verklaarde Southgate: "Ik zal het komende jaar zeker niet coachen, daar ben ik zeker van. Ik moet mezelf de tijd geven om goede beslissingen te nemen. Wanneer je uit een grote rol komt, moet je je lichaam en geest de tijd geven om te herstellen." Hij gaf aan dat hij geniet van zijn huidige leven en geen haast heeft om terug te keren naar het drukke bestaan van een voetbalmanager.

Terug naar clubvoetbal?

Hoewel Southgate niet uitsluit ooit terug te keren naar clubvoetbal, heeft hij aangegeven dat dit afhankelijk is van de rol die hij aangeboden krijgt. Hij benadrukte dat passie en enthousiasme voor de dagelijkse taken essentieel zijn voor hem om een nieuwe uitdaging aan te nemen. "Je moet opgewonden zijn en passie hebben om elke dag naar je werk te gaan," zei hij. Southgate gaf ook aan dat hij niet verwacht een andere nationale ploeg te gaan coachen: "Engeland was iets dat vanuit het hart kwam."

Een pauze na intensieve jaren

Southgate vertelde verder dat hij zich momenteel focust op zijn rol als technisch waarnemer voor de UEFA. Hij wil de komende tijd gebruiken om te reflecteren op zijn carrière en te beslissen wat zijn volgende stap zal zijn. "Soms besef je pas hoe zwaar een grote rol is als je eruit stapt," aldus Southgate. Hij erkende dat zijn tijd als bondscoach van Engeland zowel fysiek als mentaal veeleisend was en dat hij nu de ruimte wil nemen om weer op te laden.
Voorlopig blijft Southgate dus uit de buurt van de zijlijn en zal hij zich richten op zijn huidige werkzaamheden bij de UEFA, totdat hij klaar is voor een nieuwe stap in zijn carrière.