Nederland vecht door in coëfficiëntenstrijd met Portugal: blijft de zesde plek binnen bereik?

Nieuws
donderdag, 03 oktober 2024 om 23:27
samenvatting ajax boekt ruime zege op besiktas in europa league
Nederlandse voetbalclubs hebben deze week gemengde resultaten neergezet in de Europese toernooien. Terwijl Portugal blijft imponeren, zet Nederland alles op alles om de belangrijke zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenranglijst te behouden. Deze strijd is cruciaal voor toekomstige Champions League-plaatsen.

Nederlandse resultaten

Feyenoord was de enige Nederlandse club die deze week een overwinning wist te boeken. PSV, Ajax en FC Twente kwamen niet verder dan een gelijkspel, waarbij PSV een belangrijke wedstrijd speelde tegen coëfficiëntenconcurrent Sporting Portugal. AZ kende minder geluk en verloor als enige Nederlandse club. Door deze resultaten behaalde Nederland een coëfficiënt van 0,83 punt.

Portugese prestaties

Portugal kende een betere week, met name dankzij overwinningen van Benfica in de Champions League en Vitória Guimarães in de Conference League. Sporting Portugal speelde eerder gelijk tegen PSV, terwijl Braga een nederlaag leed en FC Porto in een spectaculair duel gelijkspeelde tegen Manchester United in de Europa League. Deze prestaties leverden Portugal een coëfficiënt van 1,2 punt op.

Stand van zaken in de coëfficiëntenstrijd

Portugal heeft dit seizoen de meeste coëfficiëntenpunten verzameld van alle landen, wat duidelijk laat zien hoe sterk hun ploegen presteren. Nederland staat momenteel op de twaalfde plek op de jaarranglijst, maar in de cyclus van 2019-2024 bedraagt de voorsprong op Portugal nog altijd zo'n 3,5 punt. De belangen zijn enorm: het land dat het seizoen afsluit op de zesde plek mag in 2026/27 minimaal twee teams direct naar de Champions League sturen. De nummer zeven kan enkel de landskampioen direct afvaardigen, wat een groot verschil maakt voor de competitie.

Champions League-ticketverdeling

Voor het seizoen 2025/26 staat Nederland al vast op een goede positie, met de zekerheid dat twee teams zullen deelnemen aan de Champions League. Deze ticketverdeling is al vastgelegd, waardoor Nederland verzekerd is van een aanzienlijke vertegenwoordiging op het hoogste Europese niveau.