Wedstrijd Ajax - FC Utrecht Afgelast Wegens Politiestaking

Nieuws
maandag, 09 september 2024 om 18:23
stadionbuiten
De Eredivisiewedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht, die gepland stond voor zondag, is door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verboden vanwege de aangekondigde politiestaking. Dit is de tweede keer in korte tijd dat een Eredivisieduel van Ajax wordt uitgesteld door de stakingen, eerder werd ook De Klassieker tegen Feyenoord afgelast.
Staking dwingt tot uitstel
De afgelasting betekent dat Ajax, na het aankomende weekend, pas twee Eredivisiewedstrijden heeft gespeeld. Dit is aanzienlijk minder dan de meeste andere clubs, die na dit weekend al vijf wedstrijden achter de rug hebben. Voor Ajax-coach Francesco Farioli en zijn ploeg is dit een ongelukkige ontwikkeling, aangezien de club door deze verstoringen weinig ritme kan opbouwen. De eerstvolgende wedstrijd van Ajax staat nu gepland voor woensdag 18 september, wanneer Fortuna Sittard te gast is in de Johan Cruijff Arena.
Hardnekkige stakingen
Het besluit van burgemeester Halsema om de wedstrijd te verbieden komt ondanks pogingen van de Eredivisie CV en haar directeur Jan de Jong om ervoor te zorgen dat de wedstrijd veilig door zou kunnen gaan zonder politie-inzet. De Jong had eerder aangegeven te willen pleiten bij de gemeente Amsterdam om de wedstrijd toch door te laten gaan, maar dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.
Het uitstellen van het duel is een tegenvaller voor Ajax, dat door de stakingen in een ongunstige positie terechtkomt. Terwijl andere clubs door kunnen blijven spelen, blijft Ajax achter met een achterstand in het aantal gespeelde wedstrijden. Dit kan de club mogelijk parten spelen in de titelrace, aangezien andere clubs hun wedstrijdritme behouden.
Gevolgen voor het speelschema
Naast het uitstel van het duel tegen FC Utrecht, werd eerder al bekendgemaakt dat De Klassieker tegen Feyenoord op 30 oktober zal worden ingehaald. De KNVB heeft nog geen nieuwe datum vastgesteld voor de wedstrijd tegen FC Utrecht. De druk op het speelschema van Ajax neemt hierdoor toe, zeker met belangrijke duels tegen PSV en Feyenoord die kort na elkaar op de kalender staan.
Het uitstel van de wedstrijden roept opnieuw vragen op over de noodzaak van politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Eerder vonden andere duels, zoals NAC Breda - Ajax en FC Twente - Sparta Rotterdam, plaats zonder politie-inzet, wat de discussie doet oplaaien over alternatieve veiligheidsmaatregelen bij voetbalwedstrijden.
Voor de fans van Ajax en FC Utrecht betekent dit helaas opnieuw wachten op een nieuwe datum, terwijl de spelers en staf van Ajax met de lastige situatie moeten omgaan om hun seizoen weer op gang te krijgen.