Ajax boekt 9,8 miljoen euro verlies in jaarcijfers 2023/2024 door lagere transferinkomsten en Europese premies

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 9:16
jaarverslag 2324
Ajax heeft de financiële resultaten van het seizoen 2023/2024 gepubliceerd, waarin de club een verlies van 9,8 miljoen euro rapporteert. Dit is een forse daling ten opzichte van het vorige boekjaar, waarin Ajax nog een winst van 39 miljoen euro wist te boeken. De neerwaartse trend van 48,8 miljoen euro wordt grotendeels toegeschreven aan lagere inkomsten uit transfers en mindere opbrengsten uit Europees voetbal.
In het seizoen 2022/2023 wist Ajax zich niet te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De club eindigde als derde in de groepsfase en werd vervolgens in de play-offs van de Europa League uitgeschakeld door Union Berlin. Afgelopen seizoen ging het niet veel beter; Ajax eindigde als derde in de groepsfase van de Europa League en werd in de achtste finale van de Conference League uitgeschakeld door Aston Villa. Deze sportieve teleurstellingen hebben bijgedragen aan de lagere inkomsten.
Ondanks het verlies blijft het eigen vermogen van Ajax nog altijd solide, met een bedrag van 226,4 miljoen euro. De daling in inkomsten en de financiële onzekerheid die de sportieve prestaties met zich meebrengen, hebben echter wel impact op de club.

Vertrek van financiële directeur Susan Lenderink

Naast de teleurstellende financiële resultaten werd recent bekend dat financieel directeur Susan Lenderink Ajax zal verlaten. Ze is de laatste in een reeks vertrekkende bestuurders, waaronder Pier Eringa, Jan van Halst, en Sven Mislintat. Lenderink heeft besloten de eer aan zichzelf te houden na de recente onrust binnen de club, maar haar positie werd onhoudbaar gezien de financiële malaise waarin de club verkeert.

Uitdagingen in transfers en aankopen

De financiële dip van Ajax kan ook worden toegeschreven aan een aantal tegenvallende transfers en aankopen van spelers die de verwachtingen niet waarmaakten. Met het vertrek van directeur voetbalzaken Sven Mislintat zijn deze problemen nog zichtbaarder geworden. De club moet de komende tijd slimmer omgaan met transferinkomsten en salarissen om weer een gezonde balans te vinden.
Ondanks de uitdagingen blijft Ajax actief op zoek naar herstel, zowel financieel als sportief. Onder leiding van nieuwe coach Francesco Farioli hoopt de club het tij te keren, te beginnen met de groepsfase van de Europa League dit seizoen.