Ajax boekt overtuigende 5-0 zege op Fortuna Sittard: Weghorst debuteert, Klaassen maakt rentree

Nieuws
woensdag, 18 september 2024 om 22:19
1024x576a
Amsterdammers hervatten Eredivisie met klinkende overwinning; Traoré uitblinker met goal en assist
Ajax heeft woensdagavond een glansrijke 5-0 overwinning geboekt op Fortuna Sittard in de Johan Cruijff ArenA. Na een maand zonder Eredivisievoetbal vanwege afgelastingen en een interlandperiode, keerde de ploeg van trainer Francesco Farioli op indrukwekkende wijze terug. Bertrand Traoré was bepalend met een doelpunt en een assist. Wout Weghorst maakte zijn debuut voor Ajax, terwijl Davy Klaassen zijn rentree vierde. Ook Daniele Rugani maakte zijn Eredivisiedebuut.
Vroege voorsprong ondanks slordig spel
Ajax moest het doen zonder Brian Brobbey, die tijdens de afsluitende training geblesseerd raakte. Chuba Akpom nam zijn plaats in de spits over. Na zes minuten kreeg Akpom een grote kans na een diepe bal van Josip Šutalo, maar schoot over. Enkele minuten later was het wel raak. Na een goede aanval over rechts, opgezet door Devyne Rensch en Traoré, kwam de bal bij Kenneth Taylor. De middenvelder schoot met zijn rechterbeen raak: 1-0.
Traoré verdubbelt de voorsprong
Ondanks het slordige spel en onnodig balverlies, bleef Ajax de bovenliggende partij. Fortuna Sittard was dicht bij de gelijkmaker toen Alen Halilović na 22 minuten de paal raakte. Twee minuten later sloeg Ajax opnieuw toe. Na een lange trap van Remko Pasveer kopte Akpom de bal door op Traoré, die met een snelle beweging zijn tegenstander passeerde en de 2-0 binnenschoot in de korte hoek.
Fortuna met tien man na rode kaart
Vlak voor rust kreeg Fortuna een flinke tegenvaller te verwerken. Rodrigo Guth kreeg in blessuretijd een directe rode kaart nadat hij de doorgebroken Akpom neerhaalde. De Limburgers moesten daardoor de tweede helft met tien man verder.
Tweede helft: debuten en verdere uitloop
Farioli bracht bij aanvang van de tweede helft Daniele Rugani voor Šutalo. Ajax kreeg meer controle en creëerde kansen via Jordan Henderson en Rensch. In de 58e minuut viel de 3-0. Na een korte corner gaf Jorrel Hato een voorzet die door Youri Baas werd binnengekopt.
Het publiek genoot van de terugkeer van Davy Klaassen, die onder luid applaus inviel voor Kian Fitz-Jim. Ook Wout Weghorst maakte zijn opwachting en debuteerde voor Ajax door Traoré te vervangen.
Rensch en Akpom bepalen eindstand op 5-0
In de 71e minuut maakte Rensch de 4-0 na een prachtige steekpass van Mika Godts. Kort daarna werd Godts vervangen door Christian Rasmussen. Akpom bekroonde zijn goede optreden met een doelpunt in de 83e minuut, na voorbereidend werk van Hato: 5-0.
Ajax klimt op ranglijst
Met deze overtuigende zege klimt Ajax naar de zevende plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers lijken klaar voor de komende uitdagingen, met nieuwe gezichten die hun waarde tonen en ervaren krachten die terugkeren.