Ajax-directeuren Lenderink en Geelen ontvangen bonus ondanks financieel verlies in seizoen 2023/2024

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 17:47
file7x5vkdsillg72u1i19
Uit de jaarcijfers van Ajax blijkt dat financieel directeur Susan Lenderink en waarnemend algemeen directeur Menno Geelen een bonus van 150.000 euro hebben ontvangen, ondanks het negatieve financiële resultaat van de club. Ajax rapporteerde eerder dat het boekjaar 2023/2024 werd afgesloten met een verlies van 9,8 miljoen euro.
Het verlies volgt op een sportief en financieel teleurstellend seizoen voor de Amsterdammers. Desondanks kregen Lenderink en Geelen een bonus van 150.000 euro bovenop hun basissalaris van 400.000 euro. Lenderink kondigde eerder deze maand haar vertrek aan als financieel directeur, na de aanhoudende onrust binnen de club.

Vertrek en vergoedingen

Ook het vertrek van voormalig directeur Maurits Hendriks in maart 2024 komt naar voren in het jaarverslag. Hendriks, die tot november 2024 onder contract stond, ontving een vergoeding van 312.500 euro bij zijn vertrek. Tijdens zijn anderhalf jaar bij de club verdiende hij ruim één miljoen euro.
Daarnaast worden de financiële cijfers van Alex Kroes, de voormalige algemeen directeur, belicht. Kroes werd in maart beschuldigd van aandelenhandel met voorkennis en stapte kort daarna over naar de functie van technisch directeur bij Ajax. Tijdens zijn periode als algemeen directeur verdiende Kroes 206.000 euro. Zijn huidige jaarsalaris als technisch directeur wordt geschat op 785.000 euro, hoewel dit bedrag niet in het jaarverslag is bevestigd.

Reactie van de Ajax-directie

In het jaarverslag reageert de Ajax-directie op de sportieve en financiële uitdagingen van het afgelopen seizoen. Ze erkennen de noodzaak van verbeteringen, maar wijzen ook op de positieve signalen binnen de club. "Voldoende lichtpunten in het afgelopen seizoen wijzen ons de weg omhoog," aldus de directie. Er wordt daarbij gerefereerd aan de onvoorwaardelijke steun van supporters en sponsoren, zoals Ziggo en adidas, die hun langjarige contracten hebben verlengd.