Zorgen om financiële toekomst Ajax: 'Verlies van 50 miljoen niet uitgesloten'

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 19:53
johan cruijff arena ajax aston villa 65e9f0fd8310d
Na het presenteren van een verlies van 9,8 miljoen euro over het afgelopen seizoen, rijzen er zorgen over de financiële toekomst van Ajax. Hoewel sporteconoom Thomas Peeters stelt dat het huidige verlies nog op te vangen is, waarschuwen experts voor mogelijk grotere verliezen in het volgende boekjaar. De club mist opnieuw de lucratieve inkomsten van de Champions League en boekte dit jaar slechts beperkte transferopbrengsten.

Verlies van Champions League-inkomsten

Volgens Peeters komt het verlies van vorig seizoen vooral door het mislopen van de Champions League-premies, wat leidde tot een daling van de totale omzet van bijna 200 miljoen naar ruim 150 miljoen euro. Daarnaast daalden ook de inkomsten uit merchandising, wat verder bijdroeg aan de rode cijfers. Toch ziet Peeters ruimte voor herstel: "Met 81,5 miljoen euro aan transferopbrengsten is er goed verdiend. Een slecht jaar kan gecompenseerd worden in betere tijden."

Zorgen voor de lange termijn

Waar Peeters nog optimistisch blijft, is Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), minder gerust. Hij wijst op het negatieve operationele resultaat van 40 miljoen euro en voorspelt een mogelijk verlies van 50 miljoen euro in het komende seizoen. Everts benadrukt dat het model van Ajax, waarbij spelers uit de eigen jeugdopleiding worden verkocht voor grote bedragen, niet meer dezelfde opbrengsten genereert als voorheen.

Minder transferinkomsten

In het afgelopen boekjaar behaalde Ajax nog aanzienlijke transferopbrengsten van spelers als Mohammed Kudus, Edson Álvarez, en Jurriën Timber, wat zorgde voor een positief transfersaldo van 31 miljoen euro. In het huidige seizoen blijven echter de grote transfers uit. Ajax haalde slechts 57 miljoen euro op via de verkoop van onder anderen Steven Bergwijn, Georges Mikautadze, en Francisco Conceição, aanzienlijk minder dan de 157 miljoen euro van het voorgaande jaar.
De verwachting is dat de club nog verder in de rode cijfers zal duiken als de transferopbrengsten niet opnieuw stijgen. "Zonder Champions League en significante transferopbrengsten leeft Ajax boven zijn stand," aldus Everts. Hij waarschuwt dat Ajax kwetsbaar blijft zolang er geen nieuwe grote transferklappers gemaakt worden.