Ajax-trainer Farioli en Henderson: 'Team belangrijker dan spitskeuze'

Nieuws
woensdag, 25 september 2024 om 14:56
1000003550
Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel met Besiktas konden Jordan Henderson en trainer Francesco Farioli een glimlach niet onderdrukken toen opnieuw vragen over de spitspositie bij Ajax werden gesteld. Henderson, de 34-jarige aanvoerder van de Amsterdammers, vindt het opvallend hoe vaak dit onderwerp ter sprake komt. "Voor mij is het geen groot ding," zei hij. "Het gaat om het team, niet om individuen."
Journalist Cristian Willaert van ESPN vroeg aan Farioli wie er donderdagavond in de punt van de aanval zou starten: Brian Brobbey, Chuba Akpom of Wout Weghorst. De Italiaanse coach reageerde lachend: "Na de vorige keer wil ik dat niet zeggen. Ik heb eens vermeld dat Ahmetcan Kaplan negentig minuten kon spelen, en toen kon hij niet spelen. Ook zei ik dat Brobbey in de spits zou starten, en toen raakte hij geblesseerd. Ik houd nu mijn mond dicht. Maar de spitsen zijn allemaal fit."
Jeroen Stekelenburg van de NOS merkte op dat Henderson moest lachen bij de vraag over de spitsen. "Voor jullie is het een groot ding," reageerde Henderson met een glimlach. "Elke persconferentie krijg ik vragen over de spitsen. Ik vind dat wel grappig. Voor mij draait het om het team, niet om individuen."
De aanvoerder prees alle drie de spitsen om hun unieke kwaliteiten. "Ze hebben alle drie andere kwaliteiten. Het zijn hele goede spitsen die kunnen scoren en hard werken voor het team. Het gaat erom dat ze op de training laten zien wie er moet spelen en wie fris is. We hebben zoveel wedstrijden; vanaf nu tot en met december spelen we misschien wel elke drie of vier dagen."
Henderson benadrukte het belang van de hele selectie in deze drukke periode. "Misschien speelt de ene speler doordeweeks en moet een andere speler klaarstaan voor het weekend. We hebben het nu wel over de spitsen, maar we hebben echt iedereen nodig. Het is aan ons om tot aan de winterstop alles te geven voor elkaar, en dan zien we wel verder."
Aan het einde van de persconferentie gaf Farioli een update over de blessuregevallen binnen het team. "We missen dezelfde spelers als de jongens die er de laatste wedstrijden ook niet bij waren," onthulde hij. "Ook Anton Gaaei zal er niet bij zijn. Hij heeft een verstuikte enkel, dus hij is de komende dagen niet inzetbaar." Gaaei, die in de laatste wedstrijden soms als buitenspeler fungeerde in plaats van zijn vaste positie als vleugelverdediger, wordt verwacht terug te keren voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.
Naast Gaaei ontbreken ook Youri Baas, waarvan niet bekend is hoe lang hij nog geblesseerd is. Daarnaast zitten Steven Berghuis, Sivert Mannsverk en Gaston Ávila nog in de lappenmand bij Ajax.
Ajax begint donderdagavond aan de groepsfase van de Europa League met een thuiswedstrijd tegen het Besiktas van Giovanni van Bronckhorst. De aftrap in de Johan Cruijff ArenA is om 21.00 uur.