Amerikaanse miljardair Dan Friedkin rondt overname Everton af

Nieuws
maandag, 23 september 2024 om 17:12
sei 222883281
De Amerikaanse miljardair Dan Friedkin, eigenaar van AS Roma, heeft een akkoord bereikt voor de overname van Everton van meerderheidsaandeelhouder Farhad Moshiri. Moshiri, die de afgelopen jaren herhaaldelijk heeft geprobeerd zijn aandelen in de noodlijdende Premier League-club te verkopen, heeft eindelijk een koper gevonden in Friedkin en de Friedkin Group.
Achtergrond van de overname
Moshiri was eerder dicht bij een verkoop aan het in Miami gevestigde 777 Partners, maar dat akkoord klapte op het laatste moment. Dit opende de deur voor andere geïnteresseerde partijen. Friedkin, eigenaar van AS Roma, voerde eerder dit jaar exclusieve gesprekken over de overname van de Toffees, maar gaf in juli aan dat hij de deal niet wilde doorzetten. Echter, de Roma-eigenaar en zijn Friedkin Group hebben nu hun plannen herzien en de aankoop van de aandelen van Moshiri’s Blue Heaven Holdings afgerond.
Financiële uitdagingen
De nieuwe eigenaars nemen niet alleen de aandelen over, maar ook een flinke schuldenlast. Everton kampt momenteel met een schuld van bijna £600 miljoen ($798 miljoen), waaronder een schuld van ongeveer £200 miljoen ($266 miljoen) aan 777 Partners. Ook had de club al een lening van £200 miljoen ontvangen van de Friedkin Group. Als onderdeel van de deal tussen de Friedkin Group en Blue Heaven Holdings, wordt verwacht dat een deel van de schuld kan worden omgezet in aandelenkapitaal, wat Everton wat lucht zou kunnen geven op financieel vlak.
Fans hopen op nieuw begin
Voor de Everton-fans betekent het einde van de langdurige overname-saga mogelijk het begin van een nieuw hoofdstuk. Met een nieuwe eigenaar hopen zij dat de club, die de afgelopen seizoenen veel problemen kende, eindelijk weer de weg omhoog kan vinden.