Bodø/Glimt stunt met 3-2 zege op Porto en helpt Nederland in de strijd om UEFA-coëfficiëntenpunten

Nieuws
woensdag, 25 september 2024 om 21:08
1000003702
Bodø/Glimt heeft wederom laten zien waarom het een gevaarlijke tegenstander is voor Europese topclubs. Na eerdere indrukwekkende overwinningen op AS Roma, Celtic, AZ en Ajax, moest nu ook FC Porto eraan geloven. De Noorse ploeg van trainer Kjetil Knutsen bezorgde Porto een 3-2 nederlaag.
Porto begon sterk en kwam al na acht minuten op voorsprong door een kopbal van Samu Omorodion. Niet veel later had Omorodion de kans om de 0-2 binnen te koppen, maar hij miste. Bodø/Glimt herpakte zich echter snel en kwam na goed samenspel tussen Kasper Hogh en Jens Petter Hauge op gelijke hoogte. Hogh schoot knap binnen: 1-1.
Porto had moeite om door de sterke defensie van Bodø/Glimt heen te breken. De ploeg van trainer Sérgio Conceição creëerde weinig kansen, en de weinige mogelijkheid die João Mário kreeg, ging naast. Bodø/Glimt was effectiever en kwam via Hauge op voorsprong. De aanvaller rondde af na een perfecte voorzet van Ulrik Saltnes. Vlak na rust leek voormalig FC Groningen-speler Isak Määttä de wedstrijd te beslissen door de 3-1 binnen te schieten.
Ondanks dat Porto veel meer balbezit had, wist de Portugese ploeg nauwelijks gevaarlijk te worden. De 3-2 van Deniz Gül in de slotfase kwam te laat om nog iets aan de uitslag te veranderen. Hierdoor heeft Bodø/Glimt opnieuw zijn naam als reuzendoder waargemaakt. Volgende week wacht een ontmoeting met Union Sint-Gillis.

Belangrijk voor de coëfficiëntenranglijst

De overwinning van Bodø/Glimt is niet alleen goed nieuws voor de Noren zelf, maar ook voor Nederland. Portugal is een grote concurrent van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Met deze nederlaag van Porto kan Nederland inlopen op Portugal, wat belangrijke implicaties heeft voor de Europese plaatsingen. Hoe hoger Nederland eindigt op de coëfficiëntenranglijst, hoe meer directe plekken in Europese competities er te verdelen zijn. Dit maakt de overwinning van Bodø/Glimt des te belangrijker voor de Nederlandse clubs in Europa.