Conflict tussen bondscoach Marc Brys en Kameroense voetbalbond blijft voortduren

Nieuws
zaterdag, 12 oktober 2024 om 18:13
marcybrye
Het conflict tussen bondscoach Marc Brys en de Kameroense voetbalbond Fécafoot blijft voortduren. Na de 4-1-zege in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kenia dreigde Brys vrijdag met zijn ontslag. Zijn assistent, Joachim Mununga, werd door de bond niet opgenomen op de lijst met officials voor de wedstrijd, wat Brys ziet als een nieuwe poging om zijn werk te ondermijnen.
"Ik ben heel erg kwaad," zei Brys na afloop van de overwinning. "De federatie heeft achter mijn rug om een streek uitgehaald. Ze hebben een lijst met officials gemaakt en mijn assistent daar niet op gezet. Ik beloof jullie: als dit nog eens gebeurt, zal ik onmiddellijk stoppen als bondscoach." Tot op heden heeft Fécafoot niet gereageerd op de uitspraken van de Belgische keuzeheer.

Achtergrond van het Conflict

Marc Brys, 62 jaar oud, werd in april door de Kameroense Minister van Sport, Narcisse Mouelle Kombi, aangesteld als nieuwe bondscoach van Kameroen. Deze beslissing zorgde voor veel controverse, aangezien de voetbalbond en voorzitter Samuel Eto'o de benoeming niet erkenden. Eto'o was vooral ontevreden over het gebrek aan inspraak bij de aanstelling van Brys.
Niet lang na zijn aanstelling werd Brys ontslagen, om een dag later weer terug te keren in zijn functie na excuses van Eto'o. Ondanks deze verzoening bleven er incidenten ontstaan. Zo saboteerde Eto'o ooit een trainingskamp. Recent werd Eto'o door de wereldvoetbalbond FIFA voor zes maanden geschorst vanwege zijn gedrag tijdens een wedstrijd op het WK voor vrouwen onder de 20. Hij werd veroordeeld voor "aanstootgevend gedrag en overtredingen van de regels omtrent fair play."

De Resultaten van Brys

Ondanks de voortdurende tegenwerking spreken de resultaten in het voordeel van Marc Brys. Hij blijft in zijn functie als bondscoach van Kameroen, wat op 1 oktober nog werd bevestigd door het Ministerie van Sport. Onder leiding van Brys bleven de Ontembare Leeuwen in vijf wedstrijden ongeslagen; drie keer werd er gewonnen en twee keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.