Courtois uitgedaagd: Gebaar richting Atlético-fans zorgt voor nieuwe woede-uitbarsting in Madrileense derby

Nieuws
woensdag, 02 oktober 2024 om 13:50
goal blank web facebook 2024 09 30t074956442png
De Madrileense derby van afgelopen zondag tussen Atlético Madrid en Real Madrid werd ontsierd door een opmerkelijk incident met Thibaut Courtois. De Belgische doelman, die in het verleden drie seizoenen bij Atlético keepte, werd bekogeld door de fanatieke aanhang van zijn voormalige club nadat hij een ‘nul’-gebaar maakte richting de tribunes, een verwijzing naar Atlético’s aantal Champions League-titels.

Bekogeld na doelpunt Militão

De spanningen laaiden op in de 64e minuut, vlak na het doelpunt van Éder Militão dat Real Madrid op voorsprong zette. Courtois, die zich naar de Atlético-fans op de zuidtribune omdraaide om het doelpunt te vieren, kreeg direct een stortvloed aan objecten naar zich toegegooid, waaronder aanstekers en andere voorwerpen. Dit leidde ertoe dat scheidsrechter Jesús Gil Manzano besloot de wedstrijd tijdelijk stil te leggen om de gemoederen te bedaren.

Provocerend 'nul'-gebaar

Tijdens de pauze leek Courtois echter olie op het vuur te gooien. Op beelden die al snel viraal gingen op sociale media, is te zien hoe de doelman een ‘nul’-gebaar maakt richting de Atlético-aanhang terwijl hij van het veld liep, een duidelijke verwijzing naar het aantal Champions League-titels van de club. Dit gebaar viel bij de fans in het verkeerde keelgat en leidde tot nog meer woede.
Courtois’ relatie met de Atlético-fans was al ernstig beschadigd sinds zijn overstap naar Real Madrid in 2018, een transfer die hem tot een van de meest gehate figuren in het Estadio Metropolitano maakte. Het incident van zondag bevestigde dat die wonden nog lang niet zijn geheeld.

Oproep tot kalmte genegeerd 

Ondanks oproepen van de stadionomroeper om te stoppen met het gooien van voorwerpen, bleef een deel van de Atlético-fans doorgaan met het bekogelen van de doelman. Na ruim twintig minuten werd de wedstrijd hervat, maar de sfeer bleef gespannen. Hoewel Real Madrid de wedstrijd domineerde, verloor de ploeg in de slotfase dure punten door een late gelijkmaker van Atlético Madrid.
Het incident zal ongetwijfeld nog lange tijd onderwerp van gesprek blijven, vooral gezien de provocatieve aard van Courtois' gebaar, dat de rivaliteit tussen de twee Madrileense clubs alleen maar verder heeft aangewakkerd.