FC Utrecht verslaat AZ met knappe comeback en klimt naar tweede plek in de Eredivisie

Nieuws
zondag, 29 september 2024 om 21:56
az alkmaar v fc utrecht
FC Utrecht heeft zondagavond een knappe 1-2 overwinning geboekt op bezoek bij AZ Alkmaar. Ondanks een vroege voorsprong voor de Alkmaarders dankzij Troy Parrott, vocht de ploeg van trainer Ron Jans zich terug in de wedstrijd. Doelpunten van Yoann Cathline en Paxten Aaronson zorgden ervoor dat Utrecht drie belangrijke punten mee naar huis nam en daarmee naar de tweede plek in de Eredivisie steeg.

AZ begint sterk met vroege voorsprong

In de eerste helft was het AZ dat het initiatief nam in het eigen AFAS Stadion. De Alkmaarders kregen na 25 minuten spelen loon naar werken. Troy Parrott kon profiteren van een communicatiefout in de verdediging van FC Utrecht. Mike van der Hoorn liet de bal te lang lopen, waardoor Sven Mijnans tussenbeide kon komen en de bal voorlegde aan Parrott, die de 1-0 simpel binnentikte.
AZ leek de wedstrijd onder controle te hebben en de voorsprong verder uit te bouwen. Met gevaarlijke uitbraken en goed combinatiespel was het een aantal keer dicht bij een tweede treffer, maar doelman Vasilios Barkas hield Utrecht in de wedstrijd.

Utrecht herpakt zich en slaat toe in de tweede helft

FC Utrecht gaf echter niet op en kwam tien minuten voor rust terug in de wedstrijd. Yoann Cathline kreeg de bal aan de linkerkant van het veld, trok naar binnen en schoot de bal met een harde, van richting veranderde inzet langs Rome-Jayden Owusu-Oduro: 1-1.
Na de rust was het Utrecht dat sterker uit de kleedkamer kwam. In de 52ste minuut was het raak voor de bezoekers. Souffian El Karouani bediende Paxten Aaronson, die de bal met een prachtige curve in de verre hoek plaatste: 1-2 voor FC Utrecht.
AZ probeerde zich te herpakken en zette Utrecht onder druk, maar de ploeg van Ron Jans bleef goed verdedigen. De Alkmaarders kregen nog een aantal kansen, waaronder een grote mogelijkheid voor Ruben van Bommel. Ook Utrecht bleef gevaarlijk met snelle tegenaanvallen en had zelfs de mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar twee kopballen van Victor Jensen troffen de lat.

Slotfase vol spanning en afgekeurde gelijkmaker

In de slotfase leek Troy Parrott alsnog een punt te redden voor AZ, toen hij de bal in het doel werkte. De vreugde was echter van korte duur, want zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Hierdoor bleef het bij een 1-2 overwinning voor FC Utrecht, dat hiermee de tweede plaats in de Eredivisie overneemt van AZ.
Met deze overwinning bevestigt Utrecht zijn goede vorm en klimt het naar de tweede plek op de ranglijst, vijf punten achter koploper PSV, maar met één wedstrijd minder gespeeld. AZ zakt naar de derde plek en zal snel moeten herstellen als het in de top van de Eredivisie wil blijven meedoen.