Italië wil challenges voor coaches testen in Serie C

Nieuws
vrijdag, 11 oktober 2024 om 16:52
figc
De Italiaanse voetbalbond (FIGC) heeft zich officieel gemeld bij de International Football Association Board (IFAB) om te mogen testen met een nieuw systeem voor scheidsrechters. De Italianen willen coaches op het derde niveau de mogelijkheid geven om beslissingen van de scheidsrechter aan te vechten met een challenge, vergelijkbaar met systemen in hockey en tennis. Dit zou een primeur zijn voor het professionele voetbal, mits de IFAB toestemming verleent.

Nieuwe stap in scheidsrechterstechnologie

Gabriele Gravina, president van de FIGC, heeft bevestigd dat de Italiaanse bond deze stap wil zetten om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren. Toestemming van de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, is vereist om dit soort experimenten in de praktijk te brengen. Volgens Gianluca Rocchi, de Italiaanse scheidsrechtersbaas, kan videosupport scheidsrechters helpen om de juiste beslissingen te nemen: "Dit systeem biedt de mogelijkheid om fouten direct te corrigeren en zorgt daarmee voor meer rechtvaardigheid in het spel."

Hoe werkt de challenge?

Indien de IFAB akkoord gaat, zal voor het eerst in het professionele voetbal de mogelijkheid bestaan om gebruik te maken van challenges. Coaches kunnen daarmee in hun ogen onjuiste beslissingen aanvechten. Als hun bezwaar gegrond blijkt, behouden ze het recht om opnieuw een challenge in te zetten. Wanneer de challenge niet succesvol is, verliezen ze deze mogelijkheid. Dit systeem lijkt sterk op de procedures die we kennen uit hockey en tennis, waar coaches en spelers al langer gebruik kunnen maken van dergelijke mogelijkheden.

Impact op de Serie C

Het is nog niet duidelijk of het exacte systeem uit andere sporten zal worden overgenomen of dat er aanpassingen worden gedaan voor de toepassing in de Serie C. Wel is zeker dat er bij dit nieuwe systeem geen gebruik zal worden gemaakt van de VAR die de wedstrijd vanuit een andere locatie ondersteunt. Dit maakt de uitdaging voor de coaches nog spannender, aangezien zij hun keuze voor een challenge zonder directe technologische ondersteuning moeten maken