Kevin Behrens onder vuur na weigeren regenboogshirt: 'Ik ga die gayshit niet signeren"

Nieuws
woensdag, 09 oktober 2024 om 16:39
telemmglpict000397285371 17284804838660 trans nvbqzqnjv4bqpvlberwd9egfpztclimqf0rf wk3v23h2268p xkpxc
De Duitse voetbalwereld is in opschudding geraakt na de uitspraken van Kevin Behrens, de 33-jarige spits van VfL Wolfsburg. Eind september weigerde Behrens een shirt met regenboogkleuren te signeren en zou daarbij volgens BILD hebben gezegd: "Ik ga die gayshit niet signeren." Deze gebeurtenis heeft geleid tot een golf van verontwaardiging, zowel binnen de club als onder voetbalfans.

Het Incident

Tijdens een door VfL Wolfsburg georganiseerde signeersessie kregen Behrens en enkele teamgenoten de taak om diverse clubartikelen te ondertekenen. De sessie verliep soepel totdat Behrens werd gevraagd een speciale editie van het wedstrijdshirt te signeren, waarop het clublogo en de sponsornamen in regenboogkleuren waren afgebeeld. Tot verbazing van velen weigerde Behrens meermaals om zijn handtekening te zetten, daarbij gebruikmakend van de woorden die later breed werden uitgemeten in de media. Dit incident werd direct gemeld bij de clubleiding van Wolfsburg.

Reactie van de Club

Sportief directeur Sebastian Schendzielorz nam de situatie hoog op en riep Behrens op het matje. In het gesprek gaf Behrens aan dat hij "geen afkeer heeft van homoseksuelen" en bood hij later via BILD zijn excuses aan. "Mijn spontane uitspraken waren absoluut niet goed. Ik wil me daarvoor verontschuldigen. We hebben de kwestie intern besproken en daar wil ik het verder bij laten," aldus Behrens.

Statement Wolfsburg

VfL Wolfsburg reageerde snel met een officieel statement waarin de club benadrukte te staan voor diversiteit en tolerantie. "Respect, eerlijkheid en openheid zijn altijd fundamentele waarden geweest in de filosofie van de club," stond in de verklaring te lezen. Wolfsburg liet verder weten dat het incident met Behrens intern is afgehandeld.

Reacties in Duitsland

In Duitsland hebben veel voetbalfans geschokt gereageerd op de uitspraken van Behrens. De spits, die in oktober 2023 zijn debuut maakte voor het Duitse nationale elftal in een oefeninterland tegen Mexico, heeft sindsdien slechts beperkte speeltijd gehad voor het nationale team. Ondanks het incident is Behrens de afgelopen weken gewoon bij de selectie van Wolfsburg gebleven.

Eerdere Incidenten

VfL Wolfsburg heeft in het verleden vaker te maken gehad met spelers die zich negatief uitlieten over LHBTI-kwesties. Zo weigerde middenvelder Josip Brekalo in 2018 een regenboogaanvoerdersband te dragen, en zorgde Felix Nmecha in 2023 voor opschudding met anti-LHBTI-uitlatingen. Wolfsburg was de eerste club in Duitsland die aanvoerdersbanden in regenboogkleuren introduceerde in alle geledingen van de club. Het benadrukt opnieuw het belang dat alle spelers de waarden van respect en gelijkheid naleven.