Koeman over Brobbey en Zirkzee: 'Nog dicht bij elkaar, ik blijf mogelijk wisselen'

Nieuws
donderdag, 10 oktober 2024 om 22:23
steptodowncom964668
Ronald Koeman heeft in een persconferentie meer inzicht gegeven in zijn keuzes rondom de spitspositie van het Nederlands elftal. De bondscoach zoomde in op de kwaliteiten van Brian Brobbey en Joshua Zirkzee en benadrukte dat beide aanvallers nog dicht bij elkaar liggen in de pikorde. De keuze tussen hen blijft voorlopig onzeker.

Koeman over kwaliteiten van Brobbey en Zirkzee

Tijdens de afsluitende persconferentie voor de Nations League-wedstrijd tegen Hongarije benadrukte Koeman waar de sterke punten van Brian Brobbey liggen: "We hebben tegen Duitsland kunnen zien waar zijn goede kwaliteiten liggen: hij is snel, sterk en altijd balvast," aldus Koeman. "Brian is ook altijd gevaarlijk in de diepte. Er zijn ook aspecten die hij kan en moet verbeteren, zoals zijn eerste aanname en de rust voor de goal. Maar dat is logisch. Alleen grote talenten zijn volmaakt op die leeftijd." De Ajacied staat volgens Koeman open voor feedback: "Bij het Nederlands elftal heb ik maar vier of vijf keer met hem getraind. Het zijn wel dingen waar we het over hebben met elkaar."
Koeman ging ook in op de situatie van Joshua Zirkzee, die momenteel minder speelt bij Manchester United nu Rasmus Højlund weer fit is. "Het liefst speel ik met een vaste spits, maar zo ver zijn we nog niet," lichtte Koeman toe. "Brobbey en Zirkzee liggen nog dicht bij elkaar. Het kan best zijn dat ik de komende perioden blijf wisselen. Als ik dat nu niet zou zeggen, dan blijf ik daar iedere interlandperiode vragen over krijgen."

Steeds sterker Oranje

Koeman hoopt dat Oranje het goede spel van de vorige interlandperiode kan voortzetten. Toen werd er goed gespeeld tegen zowel Bosnië en Herzegovina (5-2) als Duitsland (2-2). "Ik vond ons toen heel goed spelen," zei hij op de persconferentie in de Puskas Arena in Boedapest. "Er kwamen steeds spelers tussen de linies en we creëerden heel veel kansen. Dat heb ik afgelopen week op de training ook weer gezien."
Het Nederlands elftal kan in de derde groepswedstrijd dicht bij een plek in de kwartfinales van de Nations League komen. Bij een uitzege op Hongarije groeit de voorsprong naar zes punten, wat lastig in te halen zal zijn in de laatste drie duels. "We hebben echt veel goede spelers en ook onze invallers kunnen een belangrijke rol vervullen," voegde Koeman toe.

Incompleet Nederlands elftal

Oranje mist in Boedapest een flink aantal spelers door blessures. Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten, Nathan Aké, Wout Weghorst, Jurriën Timber, Joey Veerman en Jan Paul van Hecke zijn allemaal niet beschikbaar. Memphis Depay en Frenkie de Jong zijn nog niet klaar voor een rentree, en Marten de Roon en Georginio Wijnaldum worden voorlopig niet opgeroepen.
Ondanks de afwezigheid van deze vaste krachten is Koeman optimistisch. Hij verwacht dat andere spelers nu de kans krijgen om zich te laten zien en benadrukt dat er op veel posities nog altijd veel concurrentie is: "We zijn allesbehalve compleet, maar we hebben veel talentvolle spelers."

Hongarije als uitdaging

Hongarije heeft de afgelopen jaren goede prestaties neergezet onder bondscoach Marco Rossi. Ze verrasten onder andere Engeland en Duitsland, maar lijken momenteel in een minder goede vorm te verkeren. Vorige maand verloor Hongarije van Duitsland (5-0) en speelden ze gelijk tegen Bosnië en Herzegovina (0-0). "We moeten even afwachten hoe ze tegen ons gaan spelen," zei Koeman. "Het wordt leuk als ze net als tegen Duitsland heel veel druk gaan zetten, maar misschien vangen ze ons wel op. Dan moeten we geduldig zijn."