Mbappé trekt zich terug voor Frankrijk maar speelt voor Real – Franse bond reageert

Nieuws
maandag, 07 oktober 2024 om 15:23
kylian mbappe france euro 2024
De afwezigheid van Kylian Mbappé bij de Franse nationale ploeg heeft veel reacties losgemaakt in Frankrijk, nu de steraanvaller wel fit genoeg bleek om afgelopen weekend in actie te komen voor Real Madrid. Bondsvoorzitter Philippe Diallo heeft inmiddels gereageerd op de kritiek en benadrukt dat er geen reden is om de toewijding van Mbappé als international in twijfel te trekken.

Controverse rondom afmelding Mbappé

De bondscoach van Frankrijk, Didier Deschamps, besloot deze interlandperiode geen beroep te doen op Kylian Mbappé vanwege een spierblessure. Frankrijk vervolgt de Nations League met wedstrijden tegen Israël en België, maar Mbappé werd niet opgeroepen vanwege de blessure die hem eerder ook de derby tegen Atlético Madrid kostte. Opvallend genoeg keerde Mbappé al snel terug bij Real Madrid, waar hij in de Champions League tegen Lille als invaller in actie kwam en afgelopen zaterdag ook in de basis startte tegen Villarreal.
Dit zorgde voor veel ophef, onder andere bij oud-international Bixente Lizarazu. "Er is een regel dat als je voor je club kan spelen, je ook voor de Franse ploeg kan spelen," zei Lizarazu bij Téléfoot. "Ik weet niet of er contact is geweest met de medische staf, maar hij speelde gisteren. Dan is hij ook fit genoeg voor het Franse elftal. Dit is niet normaal." Volgens Lizarazu zou het een probleem zijn als Real Madrid invloed heeft gehad op de keuze om Mbappé niet op te roepen: "Clubs mogen niet boven de nationale ploeg gaan, dat zou een echt probleem zijn!"

Diallo verdedigt keuze voor rust Mbappé

De voorzitter van de Franse voetbalbond, Philippe Diallo, probeerde de situatie te kalmeren. In een interview met France Info gaf hij aan dat er goed overleg was geweest tussen Deschamps, Mbappé, en de medische staf van Real Madrid. "Didier heeft hem persoonlijk gesproken en samen met de medische staf besloten hem niet te selecteren. Dit zegt niets over Kylians toewijding als international," aldus Diallo. Diallo benadrukte dat topspelers overbelast raken door de overvolle speelkalender en dat rust soms noodzakelijk is.
Ook Marcel Desailly, voormalig ploeggenoot van Lizarazu, stond achter de keuze om Mbappé rust te geven. "Ik denk dat het zorgvuldig is overwogen, wetende dat er veel van Kylian wordt gevraagd bij zijn nieuwe club, Real Madrid," zei hij bij RMC Sport. "Is de Nations League nu echt zo belangrijk? We hebben genoeg potentie in Frankrijk."

Kritiek en kansen voor andere spelers

Marcel Desailly en Patrice Evra snappen de ophef wel, maar vinden het besluit van Deschamps verdedigbaar. Desailly benadrukt dat dit juist een goede kans biedt voor andere aanvallers om zich te laten zien in de nationale ploeg. "De druk is altijd groter om te presteren met Kylian aan je zijde," aldus Desailly. "Didier is slim. Hij weet dat mensen zijn werkwijze zat beginnen te worden, en door nieuwe spelers in te passen kan hij iets extra's toevoegen aan het team."
Evra sluit zich hierbij aan en zegt: "Als je Mbappé oproept en hij raakt geblesseerd, dan is dat de beste manier om je relatie met Real Madrid te verpesten. Real is geen PSG, dat risico kan je niet lopen." Evra voegt eraan toe dat de publieke ophef rond Mbappé overdreven is: "Hij is veel te belangrijk gemaakt. Met alle respect, maar hij zit nog niet op het niveau van Benzema."