NAC Breda wint van NEC met tien man: Janosek scoort beslissende vrije trap

Nieuws
zaterdag, 05 oktober 2024 om 21:02
copyright proshots 26401403
NAC Breda heeft zaterdagavond ten koste van een tandenloos NEC zijn derde Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. In ondertalsituatie – Saná Fernandes kreeg twintig minuten voor tijd rood – kroonde Dominik Janosek zich tot matchwinner met een heerlijke vrije trap: 1-0. De Nijmegenaren stelden bijzonder teleur en kwamen ondanks het mannetje extra niet meer in de buurt van de gelijkmaker. NAC stijgt naar plek twaalf, NEC staat slechts zestiende.

Weinig spektakel in eerste helft

Aan de kant van NAC ontbraken Matthew Garbett en Fredrik Oldrup Jensen vanwege een disciplinaire schorsing, waardoor Clint Leemans en Lars Mol het mochten laten zien. Voorin kregen Fernandes en Elías Már Ómarsson de voorkeur boven Roy Kuijpers en Kacper Kostorz. Bij NEC werd de geblesseerde Dirk Proper vervangen door Lasse Schöne. De Deen stond voor de 400ste keer aan de aftrap van een Eredivisie-duel, waarmee hij recordhouder werd, gevolgd door Jens Toornstra (397).
De eerste helft leverde weinig spektakel op. NAC zakte terug, terwijl NEC slordig met het balbezit omging. Halverwege de eerste helft liet Fernandes zijn kwaliteiten zien met een goed afstandsschot, maar NEC-doelman Robin Roefs stond paraat. Aan de andere kant kreeg Mol plots twee mogelijkheden binnen enkele seconden, maar Bram Nuytinck voorkwam een tegentreffer met een knap blok.
Even later kreeg Mol de grootste kans van de wedstrijd, maar kopte via zijn schouder over na een voorzet van Fernandes. Lazio-huurling Fernandes was voor rust een van de weinige lichtpuntjes aan de zijde van NAC, terwijl NEC weinig indruk maakte.

NAC overleeft met tien man en scoort

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen wisten geen hoog niveau te halen en kansen bleven schaars. Lasse Schöne probeerde het voor NEC met een schot dat een meter over vloog, terwijl Ómarsson namens NAC een aardige kans kreeg maar net naast schoot.
NEC-trainer Rogier Meijer probeerde met enkele wissels het tij te keren, maar ook dat bracht geen grote veranderingen. Twintig minuten voor tijd kwam NAC echter in de problemen. Fernandes kreeg geen vrije trap mee en uitte zijn frustratie met een harde tackle op Sami Ouaissa, wat hem op een directe rode kaart kwam te staan.
Ondanks de numerieke minderheid kwam NAC zelfs tot scoren. Kort nadat Fernandes van het veld werd gestuurd, kreeg NAC een grote kans uit een vrije trap. Janosek stuurde een voorzet richting Terence Kongolo, die de bal terugkopte op Jan Van den Bergh. De Belg was echter te wild in zijn afronding en schoot over. Uit het volgende dode spelmoment was het wel raak: Janosek verraste doelman Roefs met een vrije trap die via de binnenkant van de paal in het doel belandde, waarmee hij NAC op voorsprong zette.

NEC kan niet profiteren

NEC probeerde in de slotfase nog wel om een gelijkmaker te forceren, maar slaagde daar niet in. Zelfs met een man meer wist de ploeg van Meijer nauwelijks gevaar te stichten. NAC hield stand en pakte zo drie belangrijke punten. Door de zwaarbevochten overwinning stijgt NAC naar de twaalfde plek in de Eredivisie, terwijl NEC met slechts zeven punten uit acht wedstrijden op de zestiende plaats blijft staan.