Nederland verstevigt positie op coëfficiëntenlijst na sterke Europese week

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 23:42
fc twente stunt in europa league met verdiend gelijkspel bij ten hags united
Nederland kan terugkijken op een succesvolle week in de strijd om coëfficiëntpunten, waarin AZ Alkmaar, Ajax, en FC Twente belangrijke resultaten behaalden in de Europese competities. Hoewel SC Braga met een late ontsnapping nog wat punten wist binnen te slepen voor concurrent Portugal, heeft Nederland zijn voorsprong op de Portugezen verder uitgebreid.
AZ trapte de Europese week af met een overwinning op IF Elfsborg (3-2), en FC Twente verraste door een punt te pakken tegen Manchester United op Old Trafford (1-1). Deze resultaten zorgden ervoor dat Nederland al vroeg in de week 0,500 coëfficiëntpunt uitliep op Portugal.
Op donderdag deed Ajax daar nog een schepje bovenop met een overtuigende 4-0 overwinning tegen Besiktas, wat Nederland nog eens 0,333 punt opleverde. Helaas voor Nederland wist SC Braga in de slotminuten een nederlaag tegen Maccabi Tel Aviv te voorkomen, wat de Portugezen nog 0,400 punt opleverde.

Nederland behoudt marge op Portugal

Dankzij deze resultaten heeft Nederland nu een voorsprong van 3,917 punten op Portugal, een comfortabele marge, maar het gevaar is zeker nog niet geweken. Portugal is bezig aan een sterke opmars op de coëfficiëntenlijst, mede door overwinningen van Sporting en Benfica in de Champions League. Desondanks biedt deze week Nederland wat extra ademruimte in de strijd om de felbegeerde zesde plek, die recht geeft op twee directe tickets voor de groepsfase van de Champions League.

Directe confrontatie op komst

Volgende week komen alle actieve teams van Nederland en Portugal opnieuw in actie in de Champions League, Europa League, en Conference League. Een belangrijke wedstrijd in dit verband is de confrontatie tussen PSV Eindhoven en Sporting, die elkaar dinsdag treffen in Eindhoven. Een overwinning van PSV zou een grote opsteker zijn voor Nederland in de coëfficiëntenstrijd.

Nederland richt zich op Europa League

Hoewel de Nederlandse clubs in de Champions League (PSV en Feyenoord) met zware tegenstanders te maken hadden, lijkt de meeste winst dit seizoen in de Europa League te worden behaald. Ajax, AZ, en FC Twente zijn tot nu toe de belangrijkste puntenpakkers voor Nederland, en hun resultaten kunnen de doorslag geven in de strijd om de zesde plek.
5. Frankrijk 60.426 (5.261) (6/7)
6. NEDERLAND 55.733 (3.833) (5/6)
7. Portugal 51.816(5.800) (5/5)