Politiestakingen Gaan Door: Europese Wedstrijden Ajax, PSV en Feyenoord Mogelijk Ook Getroffen

Nieuws
dinsdag, 10 september 2024 om 17:48
download
De politiebonden blijven staken zolang er geen overeenstemming is bereikt over de regeling voor vroegpensioen. Dit kan niet alleen invloed hebben op Eredivisie-wedstrijden, maar ook op internationale duels in de Champions League en Europa League. Dit bevestigt Maarten Brink, projectleider van de politiebonden, in een interview met ESPN.

Impact op Eredivisie-wedstrijden

Tot nu toe zijn meerdere Eredivisie-wedstrijden uitgesteld door de stakingen, waaronder de duels tussen Feyenoord en Ajax, en de aankomende wedstrijd Ajax – FC Utrecht. Volgens Brink is het geen toeval dat juist deze wedstrijden worden getroffen. "We kiezen bewust de grootste wedstrijd van het weekend. Als PSV tegen Ajax had gespeeld, hadden we die wedstrijd uitgekozen. Nu is het Ajax tegen FC Utrecht," legt hij uit.
De bonden voeren de acties om aandacht te vragen voor de verlenging van de vroegpensioenregeling, die in 2025 afloopt. Politiewerk wordt als ‘zwaar werk’ gezien, en de bonden willen dat er een permanente regeling komt zodat agenten niet hoeven door te werken tot de AOW-leeftijd. "Zonder akkoord zullen we doorgaan met onze acties," zegt Brink.

Kans op Europese Stakingen

Naast de nationale competitie zijn ook Europese wedstrijden niet gevrijwaard van de stakingen. Volgens Brink sluit de bond niet uit dat er ook rondom Champions League- en Europa League-wedstrijden acties worden gehouden. Nederlandse topclubs als Ajax, PSV en Feyenoord kunnen hierdoor ook tijdens hun Europese duels worden getroffen.
De keuze om bij grote voetbalwedstrijden te staken is volgens Brink een bewuste. "Voetbalwedstrijden laten zien hoe zwaar het politiewerk is. Het is fysiek en mentaal zwaar, vooral bij voetbal. Daarom kiezen we voor deze acties: we willen aantonen hoe belangrijk het is dat de regeling wordt verlengd."

Reactie op Afgelastingen

De stakingen hebben al tot meerdere afgelastingen geleid, maar Brink benadrukt dat de politie zelf niet verantwoordelijk is voor het uitstellen van de wedstrijden. "Dat is een besluit van de lokale driehoek. Het is vreemd dat voetbalwedstrijden alleen kunnen doorgaan als er politie aanwezig is, maar het toont hoe belangrijk ons werk is," aldus Brink.
Brink sluit af met de opmerking dat de stakingen snel kunnen eindigen, mits er een akkoord komt. "Als de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanmiddag de telefoon oppakt, kan het zo geregeld zijn. Dan wordt er dit weekend gewoon gevoetbald. Maar zolang dat niet gebeurt, blijven wij actievoeren."
Het blijft dus afwachten of de overheid snel tot een oplossing komt, of dat de politie-acties nog langer blijven doorwerken in de voetbalwereld, zowel nationaal als internationaal.