Quincy Promes bereid naar Nederland te komen, mits hij niet gearresteerd wordt

Nieuws
vrijdag, 20 september 2024 om 11:40
1000001574
Quincy Promes wil zijn hoger beroep in Nederland bijwonen, maar alleen onder de voorwaarde dat hij niet wordt gearresteerd bij aankomst. Dit verklaarde zijn advocaat, Robert Malewicz, tijdens een zitting bij het hof in Amsterdam. De 32-jarige voetballer, die momenteel speelt voor United FC Dubai, vreest dat hij direct de cel in moet vanwege een bevel tot gevangenneming dat de rechtbank in Amsterdam heeft uitgevaardigd.
Promes werd eerder dit jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de smokkel van ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Daarnaast kreeg hij vorig jaar een celstraf van achttien maanden voor de mishandeling van zijn neef. Beide zaken worden nu samengevoegd in het hoger beroep.
Wil zijn verhaal doen
Malewicz benadrukte dat Promes bereid is naar Nederland te komen om zijn kant van het verhaal te vertellen en inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen. "In eerste instantie is hij bereid om het hoger beroep bij te wonen," aldus de advocaat. Het bevel tot gevangenneming maakt de situatie echter ingewikkeld. "Hij wil zijn topsportcarrière voortzetten, wat niet verenigbaar is met een lange periode van detentie," legde Malewicz uit.
Uitleveringsverzoek uit Dubai
Naast de rechtszaken in Nederland, loopt er ook een zaak tegen Promes in Dubai. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om de voetballer uit te leveren voor de drugszaak, maar die procedure is nog in behandeling. Ondertussen probeert Promes zijn voetbalcarrière voort te zetten in Dubai, waar hij recentelijk tekende bij United FC Dubai.
De verdediging van Promes diende tijdens de zitting verschillende onderzoekswensen in. De advocaten willen onder andere de neef van Promes, zijn zus en een andere ooggetuige van de steekpartij oproepen als getuigen. De advocaat van medeverdachte Marylio V., die eveneens is veroordeeld tot zes jaar cel voor de drugssmokkel, heeft gevraagd om zijn zaak los te koppelen van die van Promes. Op 3 oktober zal het hof beslissen over deze verzoeken.