Rodri en Koundé uiten kritiek op overvolle voetbalkalender: "Staking niet uitgesloten"

Nieuws
donderdag, 19 september 2024 om 13:32
1000001329
De discussie over de overvolle speelkalender in het topvoetbal bereikt een nieuw hoogtepunt. Na Rodri van Manchester City heeft ook FC Barcelona-verdediger Jules Koundé zich uitgesproken tegen de toenemende belasting van voetballers. De Franse international steunt Rodri’s recente oproep tot mogelijke stakingen als er geen veranderingen plaatsvinden in het speelschema.
Ondersteuning voor Rodri
Koundé sprak tijdens een persmoment zijn volledige steun uit voor Rodri’s uitspraken. “Ik ben het volledig eens met wat hij zei,” aldus de verdediger van Barcelona. “Elk jaar wordt de kalender drukker, we hebben steeds meer wedstrijden en minder rust. We zeggen dit al drie of vier jaar, maar niemand luistert naar ons, de spelers, die de hoofdrolspelers zijn in het spel.”
Rodri had eerder al aangegeven dat voetballers dicht bij een staking zijn als er niets verandert. Volgens hem zou een limiet van maximaal vijftig wedstrijden per jaar de enige manier zijn om de fysieke belasting te verminderen en om gehoor te krijgen van de voetbalbonden.
Toenemend blessureleed
Koundé gaf verder aan dat de toename van blessures onder spelers direct verband houdt met het gebrek aan rust. “Wie het WK voor clubs speelt, zal nauwelijks rust hebben en richting de zeventig wedstrijden gaan. Dat is gewoon krankzinnig,” waarschuwde Koundé.
Rodri deelde eerder soortgelijke zorgen en benadrukte dat spelen op het hoogste niveau meer rust vereist. "Tussen de veertig en vijftig wedstrijden per seizoen is haalbaar, maar alles daarboven tast de kwaliteit aan en brengt het fysieke welzijn van spelers in gevaar."
Staking mogelijk aan de horizon
Hoewel een staking volgens Koundé nog in de planningsfase zit, roept hij op tot meer organisatie en een sterkere vakbond om de stem van de spelers te versterken. “We moeten dit onderling bespreken, want het ontbreekt ons aan een krachtige vakbond om onze boodschap over te brengen,” aldus de Franse international.
De bezorgdheid van spelers als Rodri en Koundé wordt breed gedragen in de voetbalwereld. Spelersvakbond FIFPRO en de European Leagues hebben al een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie over de overvolle speelkalender, die verder onder druk staat door de introductie van een uitgebreider WK voor clubs.