Schokkende onthulling: Duitsland benadeeld in EK-finale tegen Spanje volgens gelekt UEFA-document

Nieuws
maandag, 23 september 2024 om 19:22
dani olmo spanje jamal musiala duitsland 05 07 2024
Duitsland is tijdens de EK-finale tegen Spanje ernstig benadeeld, blijkt uit interne documenten van de UEFA die in handen zijn gekomen van Sportschau. In de verlenging, bij een stand van 1-1, had de Duitse ploeg recht op een strafschop, maar deze werd niet toegekend door scheidsrechter Anthony Taylor.

Kwestie van hands

In de 106de minuut van de verlenging schoot Jamal Musiala de bal tegen de arm van Marc Cucurella in het strafschopgebied van Spanje. Ondanks protesten van de Duitse spelers, werd geen penalty gegeven door Taylor, en ook de videoscheidsrechter greep niet in. Kort daarna maakte Mikel Merino de winnende treffer voor Spanje, waardoor de Duitsers uiteindelijk met lege handen stonden.

Uitspraken uit het UEFA-document

Het interne rapport van de UEFA, waarin de situatie is geanalyseerd, stelt duidelijk dat er sprake was van een fout. “De arm van de verdediger was niet dicht bij zijn lichaam, waardoor zijn lichaam onnatuurlijk werd vergroot. Dit had moeten leiden tot een strafschop voor Duitsland,” zo staat te lezen in het document.

Blunder van de videoscheidsrechter

Naast kritiek op Taylor, stelt het rapport ook dat de videoscheidsrechter had moeten ingrijpen en de fout had moeten herstellen. De regels van de UEFA geven aan dat wanneer een arm een schot op doel blokkeert, en die arm niet dicht tegen het lichaam is, dit in de meeste gevallen bestraft moet worden met een penalty.

Geen officiële reactie van de UEFA

Hoewel het document duidelijk de fout in het voordeel van Spanje blootlegt, heeft de UEFA nog geen officiële reactie gegeven op de bevindingen. De onthullingen brengen nu extra druk op het voetbalorgaan, dat mogelijk te maken krijgt met publieke verontwaardiging over het verloop van de EK-finale.