Sneijder lovend over Fitz-Jim bij Ajax: ‘Speelt agressief en is in balbezit top’

Nieuws
donderdag, 26 september 2024 om 22:21
wes
Wesley Sneijder is vol lof over Kian Fitz-Jim na zijn optreden in de Europa League-wedstrijd van Ajax tegen Besiktas. De oud-international ziet de middenvelder als de uitblinker in de eerste helft en prijst hem om zijn agressieve spel en balbehandeling. Samen met analist Ronald de Boer analyseerde Sneijder de wedstrijd bij Ziggo Sport, waarin Ajax de Turkse tegenstander domineerde.
"Ajax was goed," begint Sneijder. "Vooral in de beginfase waren ze sterk aan de bal." Fitz-Jim, die het enige doelpunt van de eerste helft scoorde, werd door Sneijder uitgeroepen tot de man van de wedstrijd. "Ik gun het Fitz-Jim ook. Hij speelt agressief, kreeg een gele kaart, maar dat hoort erbij. Ook in balbezit is hij top. Hij is een van de weinigen die vanavond echt zijn niveau haalt."

Ajax domineert tegen Besiktas

Ajax stond gedurende de eerste helft stevig aan de leiding en kwam na een half uur op voorsprong dankzij Fitz-Jim. Een slechte uittrap van Besiktas-keeper Mert Günok gaf Kenneth Taylor de ruimte om op te stomen over de linkerkant. Zijn voorzet werd niet afgerond door Bertrand Traoré, maar bleef liggen voor Fitz-Jim, die simpel binnenschoot: 1-0.
Sneijder ziet grote vooruitgang ten opzichte van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. "Ajax zette hoog druk en gaf Besiktas nauwelijks ruimte om in hun spel te komen. Dat kost veel kracht en energie, maar Ajax doet het knap."
Ook Ronald de Boer is onder de indruk van Ajax' spel. "Ajax is scherp en agressief zonder bal. Ze veroveren de bal snel terug en geven weinig weg. Dat geeft ze controle over de wedstrijd."

Besiktas valt tegen

Hoewel Besiktas voorafgaand aan de wedstrijd een plan leek te hebben dat leek op de speelwijze van Go Ahead Eagles, kon het geen vuist maken tegen Ajax. "Ze speelden compact, hopend op een fout in de omschakeling van Ajax, maar Ajax stond vandaag beter gepositioneerd en speelde scherper," aldus De Boer.
Sneijder vult aan: "Je zag dat Ajax na ongeveer twintig minuten gas terugnam en Besiktas even in balbezit kwam, maar ze deden er vrij weinig mee." Hij besluit: "Het is vooral knap hoe Ajax deze intensiteit vasthoudt, want dit kost enorm veel energie."