Super League gelanceerd in september 2025 na eerdere mislukte poging

Nieuws
dinsdag, 15 oktober 2024 om 10:39
uefa
De veelbesproken Super League lijkt in september 2025 dan toch echt van start te gaan, zo melden bronnen aan de Spaanse sportkrant AS. Waar een poging in 2021 mislukte na hevige protesten van fans en terugtrekkende clubs, zet de organisatie achter de competitie nu concrete stappen richting een officiële lancering.

Super League: Goedkoper en Beter Voetbalproduct

Bern Reichart, CEO van A22, het bedrijf achter de Super League, verklaarde in het Duitse Kicker dat het doel van de competitie is om een ‘beter en betaalbaarder product’ aan de voetbalkijker te bieden. “We onderzoeken nieuwe technologieën om fans een betere en betaalbare ervaring te bieden. Wedstrijden worden spannender wanneer ze onder gelijke omstandigheden worden gespeeld,” aldus Reichart. De Super League zal bestaan uit het traditionele format van thuis- en uitwedstrijden, gevolgd door play-offs.

Geschiedenis en Toekomst van de Super League

In 2021 zorgde de aankondiging van de Super League voor grote controverse in de voetbalwereld. Vooral Engelse topclubs zoals Manchester City, Manchester United, Chelsea en Liverpool trokken zich na hevige protesten terug, wat uiteindelijk leidde tot het mislukken van het project. Ondanks deze tegenslag bleven clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Juventus strijdbaar en blijven zij voorstander van de competitie.
De situatie veranderde echter in 2023, toen het Europese Hof van Justitie besloot dat de FIFA en UEFA de Super League niet konden verbieden. Dit opende de deur voor een mogelijke herlancering, die nu gepland staat voor september 2025.

Blijvende Onzekerheid over Deelnemende Clubs

Hoewel FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hun steun voor de Super League behielden, is het nog onduidelijk welke andere clubs zich aan zullen sluiten. Na de recente veranderingen in het Champions League-format is de vraag of dezelfde clubs als voorheen betrokken zullen zijn bij dit controversiële project.