Wim Jonk toegevoegd aan staf Nederlands elftal als assistent-bondscoach

Nieuws
vrijdag, 27 september 2024 om 12:17
1024x576a 2
Wim Jonk is per direct aangesteld als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De 57-jarige Volendammer volgt Sipke Hulshoff op, die vertrok om assistent-trainer te worden bij Liverpool onder Arne Slot. Jonk neemt de rol op zich tot en met het WK van 2026.
Bondscoach Ronald Koeman is verheugd met de komst van Jonk. "Wim brengt veel ervaring mee en past perfect in onze technische staf," aldus Koeman in een persbericht. "Zijn frisse kijk op voetbal en zijn kwaliteiten als trainer maken hem een waardevolle toevoeging. Met Wim erbij is onze staf compleet en kunnen we ons richten op de prestaties in de Nations League en het WK in 2026."

Jonk’s achtergrond en ervaring

Jonk, die eerder trainer en technisch directeur was bij FC Volendam, was beschikbaar sinds zijn vertrek bij de club uit zijn geboorteplaats na interne onrust. Zijn aanstelling bij Oranje betekent een terugkeer naar het hoogste niveau. Jonk speelde als speler een prominente rol voor zowel Ajax als PSV en was een gewaardeerd international. In zijn loopbaan voor het Nederlands elftal kwam hij 48 keer in actie en scoorde hij elf doelpunten, waaronder enkele memorabele afstandsschoten.

Voorganger en vervanging

Jonk volgt Sipke Hulshoff op, die in aanloop naar het EK vertrok naar Liverpool om daar de rol van assistent-trainer op zich te nemen. Tijdens het EK nam Dwight Lodeweges tijdelijk de positie van assistent-bondscoach in. Met Jonk’s aanstelling is de vacature nu permanent ingevuld.
Koeman en Jonk hebben in het verleden meerdere keren samen in het Nederlands elftal gespeeld, met als hoogtepunten het WK 1994 in de Verenigde Staten en het EK 1992 in Zweden. Hoewel ze bij hun clubs nooit samen hebben gespeeld, kennen ze elkaar goed vanuit hun tijd bij Oranje.
De aanstelling van Jonk markeert een nieuwe fase voor de technische staf van Nederland, die zich de komende twee jaar wil richten op succes in de Nations League en het WK van 2026.